Financiering restschuld vanaf 2018 niet meer aftrekbaar
Wat houdt dat in?
De overheid heeft aangekondigd dat per 1 januari 2018 de huidige regeling ‘aftrekbare rente bij restschuldfinanciering’ vervalt.
Wat is restschuld?
Als de opbrengst uit verkoop van de woning lager is dan de hypotheeklening, blijft er een schuld over. Dit is geen eigenwoningschuld, omdat er geen woning meer is. Hierdoor is de rente niet aftrekbaar. Een eventueel nieuwe woning blijft buiten beschouwing.
Tijdelijke regeling
Ten tijde van de economische crisis was de rente over restschuld (onder voorwaarden) aftrekbaar conform een tijdelijke regeling, tot 31 december 2017. Deze regeling wordt niet verlengd. Het kabinet geeft als reden de aantrekkende woningmarkt.
Voor restschuldfinancieringen die zijn aangegaan op of na 29 oktober 2012 en vóór 31 december 2017 én voortkomen uit de verkoop van de eigen woning, verandert er niets: de rente hiervoor blijft aftrekbaar gedurende 15 jaar vanaf de ingangsdatum.
Hogere lasten en lager toetsinkomen
Wat zijn de gevolgen voor de maandlasten? Deze zullen hoger worden, omdat de rente niet aftrekbaar is. Daarnaast heeft dit extra gevolgen voor een nieuwe hypotheek. Banken zullen de restschuldfinancieringen als consumptieve financieringen gaan beschouwen en niet meer als hypothecaire financiering met aftrekbaarheid van de rente. Deze leningen tellen zwaar(der) mee bij de bepaling van het toetsinkomen voor berekening van de maximale hypotheek.
Vanaf 2018 moet je er daarnaast nog rekening mee houden dat de maximale financiering wordt gesteld op 100% van de waarde van de woning (in 2017 is dat nog 101%).
Hulp nodig?
Ga je binnenkort je woning verkopen en heb je vermoedelijk te maken met restschuld? Neem dan gerust contact op met je adviseur. Je adviseur kan je ook helpen met een hypotheek voor je nieuwe woning.